Ekan viikon anti



Mitä ensimmäisellä viikolla tapahtui?

Ensimmäisen viikon aikana olen ollut kahden fysioterapeutin matkassa, ja yhden päivän hoitoavustajan mukana. Sovimme, että ensimmäisen viikon aikana keskityn seuraamaan heidän työskentelyään katsellen ja kuunnellen, ja totta kai kysyen. Pienissä asioissa olen myös jo auttanut, ja toki jutellut asiakkaiden kanssa.

Tänne tullessa asiakkaalle tehdään ja kirjataan alku- ja lopputestit. Tapauksesta riippuen tavataan lääkäriä, sairaanhoitajaa, fysioterapeuttia, toimintaterapeuttia jne. Fysioterapeuttien mukana olen päässyt seuraamaan erilaisia testejä, ja kartoituksia, ja ohjattua toimintaa.



Kuntoutusjakson aikana asiakkaalle on omaa henkilökohtaista ohjelmaa, ja hän pääsee myös ohjattuihin ryhmiin mukaan. Omaa kuntouttavaa ohjelmaa voi olla esimerkiksi fysioterapeutin kanssa yhdessä tasapainoon keskittyvää ohjausta ja harjoituksia. Myös kotiin saa mukaan ohjeita, miten jatkaa itsenäisesti. Ryhmiä taas on monenlaisia esimerkiksi keppijumppaa tuolilla, voimajumppaa, tai vaikkapa vesijumppaa. Kaikki toiminta tehdään oman jaksamisen ja toimintakyvyn puitteissa. Ryhmät joissa olen ollut mukana seuraamassa, ja kokeilemassa (!) on suunniteltu, niin, että omasta toimintakyvystä riippuen pääsee mukaan. Voimajumppaa saattoi siis tehdä seisten, tai osallistua kokonaan istuen. Oli mielenkiintoista päästä osallistumaan ja itse kokeilemaan ryhmiä. Uskon että ohjaaminen on tehokkaampaa, ja ymmärtää kuntoutujaa paremmin, kun on itse kokeillut tehdä vaikkapa samaa harjoitusta. Asia jonka pidän mielessäni tulevaisuudessakin, kun pääsen tekemään töitä lähihoitajana. 

Yhden päivän tällä viikolla tutustuin myös hoitotyönavustajan työpäivään. Avustimme iäkkäämpää asiakasta aamutoimissa. Hoidimme asiakkaiden huoneissa sänkyjen petauksia, lakanoiden vaihtoa, ja avustimme asiakkaita ruokailuissa. Esimerkiksi aamupalan ja lounaan aikana avustin asiakasta kantamalla tarjottimen pöytään, kaatamalla kahvia/mehua/vettä, hain pillejä, serviettejä, ja mitä nyt kukakin tarvitsi eikä pystynyt itse asiaa toimittamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olipa reissu! Wau!

Miten sitten pääsee kv-työssäoppimiseen?